Praktijk voor Contracteren

Het einde van de transactionele verhouding

We leven in een samenwerkingseconomie. Organisaties worden geconfronteerd met complexe opgaves die zij niet alleen kunnen realiseren. De huidige traditie van transactioneel contracteren werkt belemmerend in een dynamische wereld waar wendbare en flexibele samenwerkingen noodzakelijk zijn.​ Hiervoor zijn volwaardige verhoudingen, waar de relatie centraal staat, noodzakelijk.

De Praktijk voor Contracteren ondersteunt organisaties bij het organiseren, vormgeven en inrichten van volwaardige en betekenisvolle samenwerkingen.

Een greep uit onze expertise

Relationeel contracteren

Wij helpen onze opdrachtgevers met het vormgeven van duurzame, bestendige samenwerkingen waar het contract een katalysator is in plaats van ballast. In een samenspel met inkopers, juristen en andere interne belanghebbenden creëren wij overeenkomsten waar zowel de onzekerheid, de samenwerking, de relatie als de governance en financiële en juridische elementen geborgd zijn.

Begeleiden aanbestedingen en tenders

Wij organiseren uitvragen vanuit de oriëntatie relationeel contracteren. Wij ondersteunen onder meer bij inkoop –en aanbestedingsbeleid, ​het begeleiden van de aanbestedende dienst,​ het opstellen van het relationele contract, ​het implementeren van relationeel contractmanagement, contractanalyse,​
tendermanagement, bidmanagement en ook nemen wij volwaardig deel in bids en tenderteams.

Conflictcompetent samenwerken

Daar waar organisaties samenwerken zijn verschillen van inzicht en verschillende belangen. Conflict is echter ook de motor van succesvolle samenwerkingen. Maar conflict effectief benutten is alleen mogelijk als alle partijen in een samenwerking conflictcompetent zijn. De Praktijk voor Contracteren richt conflictcompetente samenwerkingen in en traint samenwerkingsprofessionals in omgaan met conflict.

Inrichten van samenwerkingen en coalities

Het contract is getekend, de champagne is ontkurkt. Maar dan begint de samenwerking natuurlijk pas echt. De Praktijk voor Contracteren ondersteunt haar opdrachtgevers bij het bouwen van succesvolle coalities van leveranciers en het inrichten en vastleggen van processen en procedures bij samenwerkingen (governance).

Relationeel onderhandelen

Aan de basis van een succesvolle samenwerking ligt een geslaagde onderhandeling. Onderhandelen met het mes op tafel (zero sum game) lijdt echter vaak tot een pyrrusoverwinning  en een bom onder de samenwerking. De ervaren onderhandelaars van de Praktijk voor Contracteren begeleiden complexe onderhandelingen naar een geslaagde samenwerking en leiden professionals op in relationeel en toekomstgericht  onderhandelen. 

Contrateam

Bij complexe onderhandelingen, aanbestedingen en samenwerkingen staan veel belangen op het spel. Organisaties zijn ingericht op succes en professionals worden daarop beoordeeld. Systemen zijn zo ingericht dat gerede twijfel wordt uitgefilterd en winnen wordt beloond. Ergens mee stoppen, anders gaan zien of niet doen wordt onder druk van group think, sunk cost fallacy en confirmation bias vermeden. Contrateam helpt u objectiveren en keuzes maken die niet alleen goed voelen maar ook goed zijn.

“Companies understand that their suppliers are critical partners in lowering costs, increasing quality, and driving innovation […] but when contract negotiations begin, they default to an adversarial mindset and a transactional contracting approach.”

Oliver Hart et al

André Salomonson Praktijkmanager bij de Praktijk voor Contracteren

Graag horen we meer over uw uitdagingen met contracteren!

Op onze beurt vertellen we u graag meer over onze aanpak. Maak vrijblijvend een afspraak (live of digitaal) met André Salomonson, praktijkmanager bij de Praktijk voor Contracteren.

Telefoon: +31 6 52 85 17 28
Email: Andre@wundershift.com